Fie că vorbim de cea mai performantă sau ce mai slabă soluție izolatoare, una din problemele universale și cea mai des întâlnită pe care termosistemul le poate avea o constituie montajul  efectuat într-un mod vicios.

Din nefericire, adevărul este că parte din lucrări sunt puse în operă conform cunoștiințelor sau obiceiurilor meseriașilor angajați. Acest fenomen este perpetuat din cauza lipsei de informare a lucrătorilor, a beneficiarilor sau a constrangerilor datorate reducerii forței de muncă disponibilă în România. De aceea, responsabilitatea unei lucrări bine făcute cade în mare masură în grija beneficiarului sau a dirigintelui de șantier. In caz contrar, montajul necorespunzator influenteaza caracteristicile de izolare chiar si in cazul unei solutii  performante, indiferent de grosimea acesteia.

Montajul pe mămăligi

Cu toate că este cea mai proastă alegere, datorită obșnuinței, a gradului redus de complexitate si a timplui redus de montaj, cea mai întâlnită metodă de punere în operă este aplicarea pe mămăligi.
Dar acestă soluție vine la pachet cu două mari dezavantaje:

sursa foto: bizbrasov.ro
sursa foto: cmedia.romaniatv.ne

1. Fixarea pe suprafața suport

Din cauza zonei reduse de contact dintre perete, adeziv și placa termoizolatoare, aderența este scazută. Cantitatea de adeziv poate fi aceeași în ceea ce privește norma de consum, dar distribuirea uniformă îi asigură o mai bună aderență și o rezistență la smulgere mai mare. Practic forța care acționează este distribuită uniform pe toată aria plăcii și suprafeței suport, în comparție cu situația în care este pusă pe mamăliga, caz în care forța este concentrată doar în anumite puncte.

Pentru a întelege mai usor fenomenul ne putem imagina forța de smulgere ca fiind opusă forței de străpungere ce acționează asupra suprafeței plăcii și a peretelui.

Dacă am încerca străpungerea plăcii cu un obiect ce are o suprafață de contact de 1 cm pătrat, forța necesară penetrării ar fi considerabil mai mică decât în cazul în care obiectul de străpungere are o suprafață de contact mai mare. Așadar cu cât suprafața de contact este mai mare cu atât placa și termosistemul se vor desprinde mai greu de suprafața suport. Această forță acționează atât asupra prizei formate de adeziv cât și asupra integrității plăcii de termoizolație și a zidului.

2. Slaba termoizolare . Efectul de vânt

În afara motivelor enumerate mai sus care pun în pericol atât integritatea lucrării cât și a siguranței celor din proximitatea clădirii, montajul pe mămăligi dezavantajează și prin perfomanța energetică, …întocmai scopul pentru care a fost conceput.
În urmatoarele rânduri explicam  fenomenul întâlnit în literatura de specialitate sub numele de „Wind Washing”.

Acest fenomen face referire la fluxul de aer care pătrunde prin fisuri, microfisuri sau crăpături apărute în stratul de masă de șpaclu, lăsând aerul să circule. Este ca atunci când porți un pulover gros ce ține de cald, dar la apriția vântului, temperatura înmagazinată este disipată de curenții de aer. Practic aerul care ar trebui să rămână captiv și să termoizoleze permite circularea pe sub plăcile termoizolatoare printre mămăligi, anulând complet efectul. În acestă situație termoizolația este ineficientă,  iar rolul ei anulat din cauza aerului rece care sub influenta diferentelor de temperataură sau presiune intră și iese continuu, răcind zidăria.

Așadar oricât de groasă și performantă este izolația, aceasta nu are niciun efect dacă nu este montată corect, cât mai aproape de un corp comun cu peretele.

Soluția

Recomandăm ca Sistemul termoizolator Izomineral sa fie montat conform agrementului tehnic elaborat de :

 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”
membru al:

UEAtc, Uniunea Europeană pentru Agrementare Tehnică în Construcţii
 EOTA, Organizaţia Europeană pentru Agremente Tehnice
 ENBRI, Reţeaua Europeană a Institutelor de Cercetări în Construcţii;
 WFTAO, Organizaţia Mondială pentru Agremente Tehnice.

pe care il punem la dispoziție gratuit către toți beneficiarii sau viitori beneficiari si pe care il gasesti AICI

🎥 Sau poti să vezi clipul nostru video cu montajul corect AICI

1. Alege IZOMINERAL pentru căminul tău!
2. Informează-te și asigură un montaj corect!
3. Bucură-te de un camin cu o termoizolare sănătoasă, ecologică și eficientă energetic care lasă pereții să respire.

www.izomineral.ro   www.celco.ro