IZOMINERAL – articol despre istoricul, activitatea și produsele Celco

izomineral izolatie minerala 8
izomineral izolatie minerala 14

Înființată în 1973 ca fabrică producătoare de BCA, CELCO a ajuns astăzi lider pe piața de profil din România, menținându-și totodată capitalul 100% autohton.

În cei 45 de ani de activitate, și mai cu seamă după privatizarea din 1997, fabrica de BCA CELCO din Constanța a fost supusă unui amplu proces de investiții în valoare de peste 55 milioane de euro, fapt ce a dus la crearea unei linii performante de producție și la dublarea capacității la 400.000 mc/an. În prezent, în urma colaborării cu experți din Elveția, Germania și Italia, CELCO produce o gamă variată de blocuri de BCA ce dețin cel mai mic coeficient de transfer termic din România.

CELCO a lansat cu succes în România primul sistem de zidărie ce include un palet de BCA de dimensiuni și densități adaptate diverselor aplicații, doi saci de mortar special creați de specialiștii din laboratoarele CELCO pentru zidirea de BCA și asistența dedicată pe tot parcursul procesului de livrare și zidire.

În urma unui mix de investiții, unic în România, CELCO reunește sub un singur nume capacitățile de producție a 4 sectoare industriale: producția de BCA, fabricarea adezivilor și a mortarelor uscate aferente, fabricarea varului, echiparea și exploatarea carierei de calcar din localitatatea Tașaul.

Fabrica de var CELCO de la Corbu, județul Constanta, pusă în funcțiune în 2008, este echipată cu cea mai nouă tehnologie de producere și ambalare a varului în vid, în saci de diverse dimensiuni, potrivite unei multitudini de aplicații.

Această diversificare împreună cu testarea produselor în laboratorul propriu certificat, permite companiei CELCO să dețină controlul absolut asupra materiilor prime ce intră în producția de BCA, var, adezivi și mortare, garantând astfel calitatea produselor finite.

CELCO recunoaște importanța reducerii amprentei de carbon și a depus toate eforturile pentru ca procesul său de producție să aibă un consum redus de energie, pentru ca exploatarea materiilor prime să se facă eficient pe teritoriul României, cu impact minim asupra mediului și pentru a recicla orice deșeu sau rest de material rezultat din producție. Întregul ciclu de viață al blocurilor de BCA este unul ecologic și eficient din punct de vedere energetic. Costurile de construcție, de operare a clădirii și de reciclare sunt drastic reduse, iar impactul asupra mediului este minim.

CELCO este prezent în România printr-o rețea națională de distribuitori, ce pot fi găsiți pe site-ul companiei.  

Articol preluat din spatiulconstruit.ro

Screenshot 2019 10 03 at 18.51.11
Screenshot 2019 10 03 at 18.51.48

#Pasul 7

Finisarea și tencuirea cu mortar adeziv

Este recomandat treacă cel puțin 3 zile între etapă de armare a peretelui executat și cea de tencuire a acestuia. Pentru finisare se poate folosi același mortar pentru sistemul de izolație IZOMINERAL DD V9 sau orice alt mortar destinat tencuirii, peste care se aplică un mortar de finisare (tinci) și apoi se aplică vopseaua sau tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 26
izomineral izolatie minerala 27

#Pasul 6

Armarea colțurilor cu colțari

Se utilizează colțari din material inoxidabil și plasa din fibră de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp, pentru protejarea și întărirea colțuri zidurilor. Se întinde peste plasa din fibră de sticlă, suprapunăndu-se pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Se întinde un al doilea strat de masă de spaclu (același mortar adeziv), pentru a fixă plasa din fibră de sticlă și colțari

izomineral izolatie minerala 24
izomineral izolatie minerala 25

#Pasul 5

Aplicarea plasei din fibra de sticlă.

Se utilizează plasa din fibra de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp. Se întinde un prim strat de mortar adeziv pe suprafața peretelui cu o gletieră din material inoxidabil cu dinți 10X10 mm, într-un strat de minim 3 mm. Apoi se fixează plasa din fibra de sticlă care trebuie înglobată neted, fără cute, în stratul de armare proaspăt, prin aplicarea în fâșii verticale, de sus până jos. Fâșiile trebuie să se suprapună pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Peste plasa se întinde un al doilea strat de masa de spăclu (același mortar adeziv), pentru a fixa plasa din fibra de sticlă. Cel din urmă strat este nivelat cu ajutorul dreptarului, pentru a pregăti peretele pentru tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 22
izomineral izolatie minerala 23

#Pasul 4

Fixarea plăcilor IZOMINERAL cu dibluri.

Se utilizează dibluri agrementate, din plastic și șurub metalic, tip EJOT Ejotherm SRT U 2G, cu lungimea L între 115 mm și 255 mm și diametrul rozetei de 60 mm, unde: Lungimea diblului = Grosimea plăcii de IZOMINERAL + 10 mm adeziv + 40 mm adâncimea de ancorare. După fixarea diblurilor, se utilizează un ciocan de cauciuc pentru a le introduce până la capăt, se înșurubează șurubul metalic, iar orificiul din capătul diblului de plastic  este opturat cu un dop termoizolant. Numărul de dibluri recomandat este de 6bucăți/mp (un diblu/centrul plăcii), număr care asigură sarcina dată de presiunea vântului pentru perimetrul și marginile clădirii, pentru toate tipurile de teren (teren deschis, clădiri risipite, aglomerări de clădiri).

izomineral izolatie minerala 13
izomineral izolatie minerala 18

#Pasul 3

Profilarea suprafeței cu carota pentru dibluri.

Procesul de găurire poate avea loc numai după ce adezivul s-a întărit: după 24-48 h de la fixarea plăcilor cu mortar, se fac găurile cu bormasina utilizând un spiral cu diametrul de 8 mm prin grosimea plăcii termoizolante până la o adâncime de 40 mm în suportul de beton sau zidărie, diblurile se vor monta ușor îngropate fără a comprima excesiv materialul izolant, fața superioară a diblului la fața plăcii de IZOMINERAL.

izomineral izolatie minerala 14
izomineral izolatie minerala 15

#Pasul 2

Montarea întrețesută a plăcilor izolatoare

Se recomandă montarea primului rând de plăci la o înălțime de 30 cm de la cota terenului natural utilizând profile de soclu corespunzătoare grosimii termoizolației. Plăcile se montează decalat pe suprafața de beton în rânduri orizontale. Plăcile trebuie decalate pentru a evita formarea de rosturi în plan vertical. Plăcile se vor dispune în contact strâns, astfel încât să nu rămână rosturi între ele, evitând pătrunderea adezivului între rosturi. După fixare, este necesară nivelarea plăcilor, utilizând dreptarul, pentru a asigura o montare corectă a termosistemului.

izomineral izolatie cladiri minerala celco 3
izomineral izolatie cladiri minerala celco 16

#Pasul 1

Prepararea și aplicarea mortarului adeziv

Se recomandă folosirea adezivului IZOMINERAL DD V9. Mortarul uscat se presară în apă rece și curată în proporțiile 25 kg praf / 6-6.5 l de apă și se omogenizează cu ajutorul unui mixer electric. După un timp de așteptare de 5-7 minute se reomogenizează. Mortarul se aplică cu drișca metalică cu dinți cu profilație de 10 mm, direct pe plăcile IZOMINERAL, pe toată suprafața plăcii.

izomineral izolatie minerala 8
izomineral izolatie minerala 9
get asset
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page1
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page 2
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 3
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 4
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 5
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 6
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 7
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 8 page
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 9
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 10
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 11
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 12