IZOMINERAL – soluția naturală pentru construcția unei case pasive

izomineral izolatie minerala 9
izomineral izolatie minerala 19
CELCO a lansat în noiembrie anul trecut primul material mineral romanesc de izolație, o alternativă naturală și sănătoasă pentru soluțiile existente pe piață. Astfel, CELCO este a șasea fabrică din lume și prima fabrică din România care produce un material mineral de termoizolație, natural și ignifug. 
 
Prin densitatea foarte mică a plăcilor de termoizolare CELCO IZOMINERAL se asigură un confort termic sporit în încăpere, acestea reprezentând totodată o adevărată barieră împotriva focului, fiind un material încadrat în Euroclasa A1 de rezistență la foc.
 
Pe lângă obținerea unei rezistențe termice a zidăriei mult îmbunătățite, CELCO IZOMINERAL asigură unitate anvelopei, deoarece poate fi utilizat și pentru termoizolarea structurilor din beton, a planșeelor și stâlpilor de rezistență.
Casa pasivă trebuie să îndeplinească cerințe extrem de exigente în privința consumului de energie pentru încălzire și răcire, a necesarului de energie primară sau a gradului de etanșeitate la aer a anvelopei. Confortul termic ridicat înseamnă temperaturi confortabile și constante în întreaga clădire, fără curenți de aer neplăcuți, fără riscul de apariție a condensului sau a igrasiei.
Energia pasivă a radiațiilor solare captată din exterior și furnizată apoi ca energie termică de unele dispozitive și de ocupanții casei este suficientă pentru a păstra casa la o temperatură de interior confortabilă în anotimpul rece. 
BCA este unul dintre puținele materiale de zidărie care poate fi perceput ca un material cald. Căldura înmagazinată în blocurile de BCA și în plăcile de termoizolare IZOMINERAL va fi cedată într-o perioadă lungă de timp, împiedicând răcirea bruscă a încăperilor iarna sau încălzirea rapidă a interioarelor vara. 
 
Structura poroasă a acestora face posibilă preluarea umidității din aerul unei încăperi și redarea acestuia atunci când umiditatea încăperilor scade, prevenind apariția condensului. 
 
Ținând cont de faptul că, în continuare clădirile sunt responsabile pentru cea mai mare parte a consumului de energie din România, iar unul dintre cele trei obiective europene pentru anul 2020 este de îmbunătățire cu 20% a eficienței energetice a clădirilor, CELCO IZOMINERAL contribuie substanțial la îndeplinirea acestui obiectiv prin: îmbunătățirea coeficientului de transfer termic al zidăriei, prin reducerea punților termice datorită înzidirii cu rosturi subțiri, prin adaptabilitate perfectă cu suprafața suport în situațiile în care zidăria este realizată din BCA și etanșeizarea anvelopei clădirii prin izolarea elementelor de beton (stâlpi de rezistentă, grinzi, plafoane). 
 
Având o conductivitate termică de Λdry = 0,050 W/m0K, o densitate de doar 160 kg/m3 și o rezistență la compresiune de minimum 0,4 N/mm2, CELCO IZOMINERAL poate fi utilizat pentru aplicații neportante: placarea interioară și exterioară a zidăriei, placarea planșeelor și a structurii de rezistență, în vederea creșterii confortului termic, fonic al clădirii și protecției împotriva incendiilor.
 
Comparând CELCO IZOMINERAL cu alte soluții prezente pe piața de profil, acesta prezintă avantaje superioare din punct de vedere al sustenabilității sale: stabilitate dimensională, rezistența la compresiune de minimum 0,4 N/mm2, o durată a vieții de minimum 45 ani, nefiind necesară înlocuirea periodică a izolației. Însă cel mai important avantaj este că nu arde și nu eliberează substanțe toxice, fiind fabricat din materii prime minerale, naturale.
Produsul unic este o soluție naturală și ecologică pentru termoizolare, care lasă casa să respire, are performanță termică excelentă și protecție ridicată împotriva focului și penetrării apei.

Articol preluat din Cuget Liber Online

Screenshot 2019 10 03 at 18.51.11
Screenshot 2019 10 03 at 18.51.48

#Pasul 7

Finisarea și tencuirea cu mortar adeziv

Este recomandat treacă cel puțin 3 zile între etapă de armare a peretelui executat și cea de tencuire a acestuia. Pentru finisare se poate folosi același mortar pentru sistemul de izolație IZOMINERAL DD V9 sau orice alt mortar destinat tencuirii, peste care se aplică un mortar de finisare (tinci) și apoi se aplică vopseaua sau tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 26
izomineral izolatie minerala 27

#Pasul 6

Armarea colțurilor cu colțari

Se utilizează colțari din material inoxidabil și plasa din fibră de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp, pentru protejarea și întărirea colțuri zidurilor. Se întinde peste plasa din fibră de sticlă, suprapunăndu-se pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Se întinde un al doilea strat de masă de spaclu (același mortar adeziv), pentru a fixă plasa din fibră de sticlă și colțari

izomineral izolatie minerala 24
izomineral izolatie minerala 25

#Pasul 5

Aplicarea plasei din fibra de sticlă.

Se utilizează plasa din fibra de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp. Se întinde un prim strat de mortar adeziv pe suprafața peretelui cu o gletieră din material inoxidabil cu dinți 10X10 mm, într-un strat de minim 3 mm. Apoi se fixează plasa din fibra de sticlă care trebuie înglobată neted, fără cute, în stratul de armare proaspăt, prin aplicarea în fâșii verticale, de sus până jos. Fâșiile trebuie să se suprapună pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Peste plasa se întinde un al doilea strat de masa de spăclu (același mortar adeziv), pentru a fixa plasa din fibra de sticlă. Cel din urmă strat este nivelat cu ajutorul dreptarului, pentru a pregăti peretele pentru tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 22
izomineral izolatie minerala 23

#Pasul 4

Fixarea plăcilor IZOMINERAL cu dibluri.

Se utilizează dibluri agrementate, din plastic și șurub metalic, tip EJOT Ejotherm SRT U 2G, cu lungimea L între 115 mm și 255 mm și diametrul rozetei de 60 mm, unde: Lungimea diblului = Grosimea plăcii de IZOMINERAL + 10 mm adeziv + 40 mm adâncimea de ancorare. După fixarea diblurilor, se utilizează un ciocan de cauciuc pentru a le introduce până la capăt, se înșurubează șurubul metalic, iar orificiul din capătul diblului de plastic  este opturat cu un dop termoizolant. Numărul de dibluri recomandat este de 6bucăți/mp (un diblu/centrul plăcii), număr care asigură sarcina dată de presiunea vântului pentru perimetrul și marginile clădirii, pentru toate tipurile de teren (teren deschis, clădiri risipite, aglomerări de clădiri).

izomineral izolatie minerala 13
izomineral izolatie minerala 18

#Pasul 3

Profilarea suprafeței cu carota pentru dibluri.

Procesul de găurire poate avea loc numai după ce adezivul s-a întărit: după 24-48 h de la fixarea plăcilor cu mortar, se fac găurile cu bormasina utilizând un spiral cu diametrul de 8 mm prin grosimea plăcii termoizolante până la o adâncime de 40 mm în suportul de beton sau zidărie, diblurile se vor monta ușor îngropate fără a comprima excesiv materialul izolant, fața superioară a diblului la fața plăcii de IZOMINERAL.

izomineral izolatie minerala 14
izomineral izolatie minerala 15

#Pasul 2

Montarea întrețesută a plăcilor izolatoare

Se recomandă montarea primului rând de plăci la o înălțime de 30 cm de la cota terenului natural utilizând profile de soclu corespunzătoare grosimii termoizolației. Plăcile se montează decalat pe suprafața de beton în rânduri orizontale. Plăcile trebuie decalate pentru a evita formarea de rosturi în plan vertical. Plăcile se vor dispune în contact strâns, astfel încât să nu rămână rosturi între ele, evitând pătrunderea adezivului între rosturi. După fixare, este necesară nivelarea plăcilor, utilizând dreptarul, pentru a asigura o montare corectă a termosistemului.

izomineral izolatie cladiri minerala celco 3
izomineral izolatie cladiri minerala celco 16

#Pasul 1

Prepararea și aplicarea mortarului adeziv

Se recomandă folosirea adezivului IZOMINERAL DD V9. Mortarul uscat se presară în apă rece și curată în proporțiile 25 kg praf / 6-6.5 l de apă și se omogenizează cu ajutorul unui mixer electric. După un timp de așteptare de 5-7 minute se reomogenizează. Mortarul se aplică cu drișca metalică cu dinți cu profilație de 10 mm, direct pe plăcile IZOMINERAL, pe toată suprafața plăcii.

izomineral izolatie minerala 8
izomineral izolatie minerala 9
get asset
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page1
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page 2
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 3
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 4
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 5
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 6
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 7
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 8 page
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 9
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 10
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 11
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 12