Impactul montajului necorespunzător
Fie că vorbim de cea mai performantă sau ce mai slabă soluție izolatoare, una din problemele universale și cea mai des întâlnită pe care termosistemul le poate avea o constituie montajul efectuat într-un mod vicios.Din nefericire, adevărul este că parte din lucrări sunt puse în operă conform cunoștiințelor sau obiceiurilor meseriașilor angajați. Acest fenomen este perpetuat din cauza lipsei de informare a lucrătorilor, a beneficiarilor sau a constrângerilor datorate reducerii forței de muncă disponibilă în România. De aceea, responsabilitatea unei lucrări bine făcute cade în mare măsură în grija beneficiarului sau a dirigintelui de șantier. In caz contrar, montajul necorespunzător influențează caracteristicile de izolare chiar și în cazul unei soluții performante, indiferent de grosimea acesteia.
Montajul pe mămăligi - Dezavantaje
Cu toate că este cea mai proastă alegere, datorită obșnuinței, a gradului redus de complexitate și a timpului redus de montaj, cea mai întâlnită metodă de punere în operă este aplicarea pe mămăligi.
Dar această soluție vine la pachet cu două mari dezavantaje:
1. Fixarea pe suprafața suport
Din cauza zonei reduse de contact dintre perete, adeziv și placa termoizolatoare, aderența este scăzută. Cantitatea de adeziv poate fi aceeași în ceea ce privește norma de consum, dar distribuirea uniformă îi asigură o mai bună aderență și o rezistență la smulgere mai mare. Practic forța care acționează este distribuită uniform pe toată aria plăcii și suprafeței suport, în comparație cu situația în care este pusă pe mămăligă, caz în care forța este concentrată doar în anumite puncte.
Pentru a înțelege mai ușor fenomenul ne putem imagina forța de smulgere ca fiind opusă forței de străpungere ce acționează asupra suprafeței plăcii și a peretelui.
Dacă am încerca străpungerea plăcii cu un obiect ce are o suprafață de contact de 1 cm pătrat, forța necesară penetrării ar fi considerabil mai mică decât în cazul în care obiectul de străpungere are o suprafață de contact mai mare. Așadar cu cât suprafața de contact este mai mare cu atât placa și termosistemul se vor desprinde mai greu de suprafața suport. Această forță acționează atât asupra prizei formate de adeziv cât și asupra integrității plăcii de termoizolație și a zidului.
Slaba termoizolare . Efectul de vânt
Acest fenomen face referire la fluxul de aer care pătrunde prin fisuri, microfisuri sau crăpături apărute în stratul de masă de șpaclu, lăsând aerul să circule. Este ca atunci când porți un pulover gros ce ține de cald, dar la apariția vântului, temperatura înmagazinată este disipată de curenții de aer. Practic aerul care ar trebui să rămână captiv și să termoizoleze permite circularea pe sub plăcile termoizolatoare printre mămăligi, anulând complet efectul. În această situație termoizolația este ineficientă, iar rolul ei anulat din cauza aerului rece care sub influenta diferențelor de temperatură sau presiune intră și iese continuu, răcind zidăria.
Așadar oricât de groasă și performantă este izolația, aceasta nu are niciun efect dacă nu este montată corect, cât mai aproape de un corp comun cu peretele.
Soluția: Montajul corect al termosistemului
Recomandăm ca Sistemul termoizolator Izomineral să fie montat corect, conform agrementului tehnic elaborat de : Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Construcţii, Urbanism şi Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC” membru al:
pe care il punem la dispoziție gratuit către toți beneficiarii sau viitori beneficiari și pe care îl găsești AICI