Locuințele oferă intimitate și protecție ocupanților acestora, sentimentul de proprietate confundându-se adesea cu ideea de confort. A veni acasă într-o locuință confortabilă este, cu siguranță, dorința fiecăruia dintre noi, casa fiind locul unde ne reîncărcăm bateriile și unde ne refugiem pentru odihnă. Află din acest material cât de mult contează izolația casei pentru confort și eficiență energetică, dar și care sunt zonele cărora ar trebui să le acorzi cea mai mare atenție.

Ce reprezintă și de ce este importantă izolarea casei?

Izolația casei este măsura pe care o poți lua pentru a păstra o temperatură potrivită la interiorul locuinței, folosind, în acest sens, principiul anvelopării și anumite materiale de izolare care au un coeficient foarte bun de izolare termică. Izolarea termică este foarte importantă pentru prezervarea temperaturilor, acest lucru fiind necesar atât vara, atunci când avem nevoie de răcoare la interior, cât și iarna, atunci când avem nevoie de căldură.   

Zone esențiale pentru izolația casei

Izolarea casei se face în anumite zone predispuse la schimburi de temperatură cu exteriorul. Aceste zone se numesc punți termice și în cadrul auditurilor energetice sunt evidențiate în termografia în infraroșu. Aceste punți termice sunt cunoscute pentru faptul că din cauza lor există pierderi de temperatură, iar acest lucru se răsfrânge asupra nevoii de consum sporit de energie și implicit asupra costurilor de întreținere. 

Izolație acoperiș și pod

Acoperișul și podul sunt unele dintre punțile termice cele mai cunoscute, cea mai mare parte a căldurii în timpul iernii pierzându-se prin acest spațiu. Pentru că vorbim despre o punte termică majoră, este foarte importantă izolarea acestor zone, pentru a nu mai permite schimburile de temperatură. O izolare pod casă este așadar o idee deosebit de bună, iar tot ceea ce este necesar este alegerea corectă a unui material izolator. 

Izolație fundație

Fundația este o zonă predispusă la schimburi de temperatură, dat fiind contactul permanent cu solul. În acest caz pericolul este chiar mai mare, deoarece pe lângă pierderile de temperatură, apar și problemele care țin de infiltrații ale apei fie din pânza freatică, fie din precipitații. Este, așadar, nevoie de o hidroizolație eficientă, dar și de alegerea unui material care să ajute la izolare termică, reducând, astfel, pierderile, consumurile și costurile foarte mari.

Izolația exterioară a pereților

Pereții sunt structuri ample, care permit pierderile de temperatură, atât în zona golurilor pentru ferestre sau uși, cât și la nivelul joncțiunii perete-perete, respectiv perete-podea. 

Izolație terasă

Zona de terasă este predispusă, de asemenea, pierderilor de temperatură, așadar este nevoie de aplicarea unor materiale eficiente, care să reducă efectul punții termice. Pentru zona de terasă poți opta pentru o izolație exterioară care să mențină cu ușurință temperatura la exterior. 

Tipuri de izolații pentru casă

Fiecare locuință are nevoie de un scut împotriva problemelor cu care se confruntă, fie că vorbim despre infiltrații de apă, mucegai, condens sau pierdere a temperaturilor. Pentru fiecare dintre aceste situații există o soluție adecvată, așadar discută cu speciliștii în construcții despre soluția potrivită pentru tine. 

Izolație termică

Izolația termică este responsabilă de menținerea unui climat interior potrivit din punct de vedere al temperaturilor, putând reduce pierderile cu până sau chiar peste 50%. Pentru a obține acest grad de performanță, este nevoie de alegerea corectă a materialelor de izolare, deoarece acestea sunt diferite din punct de vedere al abilității de a izola termic suprafețele. 

Izolație fonică

Izolația fonică are rolul de a reduce intensitatea zgomotelor exterioare care afectează confortul interior. Unele materiale folosit pentru izolare termică au efect și în zona de izolare fonică, așadar poți alege luând în calcul și aceste aspecte. 

Izolație interioară VS exterioară

Izolația exterioară este, probabil, soluția cea mai des utilizată de către constructori și specialiști în amenajări interioare, avantajul major pe care îl oferă aceasta fiind faptul că te poți bucura de o temperatură potrivită la interior fără a reduce din spațiu. Practic, instalarea unei izolații interioare reduce puțin spațiul interior, însă calculată și aplicată în mod corect, izolația ar trebui să lucreze aproape imperceptibil.

Ambele soluții sunt eficiente, dacă sunt aplicate separat, însă izolația exterioară este mai utilă din punct de vedere al faptului că stratul de material poate fi mai generos și, în consecință, izolația poate lucra mai eficient.

Materiale pentru izolația casei

Realizarea izolației unei locuințe presupune alegerea unui material potrivit. Pe piață există mai multe opțiuni din care poți alege, mai multe materiale care se diferențiază în funcție de tip, coeficient de izolare termică și coeficient de permeabilitate la vapori.

Polistiren expandat

Polistirenul expandat, cunoscut deja pe piață de foarte mulți ani, are un coeficient de transfer termic cuprins între 0,032 și 0,040 W/mK, fiind folosit, cel mai adesea, pentru izolarea fațadelor, podelelor, acoperișurilor și pereților interiori. Materialul are o permeabilitate scăzută la vapori, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru zonele care necesită ventilație ridicată. Polistirenul expandat este un material ușor, mai puțin rezistent la foc și șocuri.

Izomineral - Plăci minerale termoizolatoare

Unul dintre produsele performante, durabile și inovative, care aduce cu sine un coeficient de transfer termic foarte bun, de doar 0.050 W/mºK, izomineral este una dintre cele mai eficiente alegeri pentru izolarea casei. Izomineral este un material care are o bună permeabilitate la vapori, ceea ce înseamnă că riscurile ca incintele să dezvolte condens sunt foarte mici, produsul fiind deosebit de eficient din acest punct de vedere. Izomineral este un material care aduce foarte multe avantaje clădirilor: este fabricat din materiale minerale, naturale, este rezistent la incendiu, este rezistent la mucegai și prietenos cu mediul și sănătatea umană și are o durată de viață foarte mare în care își păstrează proprietățile.

Polistiren extrudat

Diferit de polistirenul expandat prin densitatea sa crescută, polistirenul extrudat se laudă și cu o grosime mai mică, în vreme ce coeficientul de izolare termică variază este mai scăzut, dar variază în jurul aceluiași interval ca la polistirenul expandat. Acest tip de polistiren este utilizat cel mai adesea pentru realizarea izolațiilor interioare, grosimea materialului ajutând la menținerea suprafeței interioare în parametri normali. 

Vată bazaltică

Vata bazaltică, la fel ca și vata de sticlă, reprezintă un material al cărui avantaj major este faptul că rezistă la temperaturi deosebit de mari, însă poate degaja substanțe toxice în contactul cu flacăra. Coeficientul de transfer termic este similar polistirenului, însă vata minerală este destul de sensibilă la umiditate. 

Vată minerală de sticlă

Având caracteristici bune de izolare termică, vata de sticlă este cu puțin mai prejos decât vata bazaltică la nivel de rezistență la temperaturi ridicate, Astfel, în vreme ce vata bazaltică rezistă până la circa 750 de grade Celsius, vata de sticlă rezistă până la circa 550 grade Celsius. Ca și vata bazaltică, vata de sticlă se poate tasa în timp, dacă umiditatea relativă la nivelul peretelui este mare. 

Spumă poliuretanică

Spuma poliuretanică este un material disponibil în varianta cu celulă închisă sau în varianta cu celulă deschisă. Avantajul este acela că spuma oferă o izolație fără rosturi, însă dezavantajul major îl reprezintă costurile foarte mari ale materialului și manoperei. 

Cum alegi materialul potrivit pentru izolația casei?

Alegerea materialului potrivit pentru izolația casei se face în funcție de auditul termic, realizat de către o firmă specializată. În unele situații, recomandarea poate veni și de la specialiști în domeniul materialelor de construcții, mai ales dacă vorbim despre divizii speciale de izolare. Proiectarea atentă și realizarea unui audit pentru certificare energetică sunt două dintre etapele care ar trebui să stea la baza alegerii, astfel încât să ai certitudinea că materialul ales va fi cel potrivit pentru tine și pentru casa ta. 

Beneficiile izolației corecte

Alegerea corectă a materialului izolator are implicații directe asupra locuinței, protecției acesteia și implicit asupra confortului tău. Beneficiile majore pe care ți le oferă o izolație termică aleasă în mod corect sunt:

 

  • Reducerea consumurilor energetice per locuință și implicit reducerea facturilor la energie;
  • Încadrarea casei într-o clasă superioară de eficiență energetică;
  • Confort termic ridicat pe întreg parcursul anului, indiferent de sezon;
  • Protecție sporită împotriva condensului, umezelii și mucegaiului;
  • Realizarea unor spații sigure pentru sănătatea ta și a ocupanților clădirii;
  • Creșterea valorii locuinței, deoarece izolația termică este considerată a fi o îmbunătățire semnificativă.

Întrebări frecvente privind izolația casei

Ai necunoscute cu privire la izolarea termică a casei? Citește următoarele răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. 

Cum se realizează izolarea casei?

Izolarea casei presupune aplicarea unui material izolator (Izomineral, vată minerală, polistiren) pe suprafețele expuse și predispuse la schimburi de temperatură cu exteriorul. Altfel spus, izolarea casei presupune anveloparea punților termice și „îmbrăcarea” acestora într-un material termoizolator. 

Cât costă izolația exterioară?

Poți folosi calculatoare pentru preț izolație exterioară sau poți cere oferte direct de la producătorii de materiale izolante, însă ar trebui să știi că prețul diferă în funcție de materialul ales pentru izolare. 

Cum știu dacă locuința mea are nevoie de reizolare?

Nu este neapărat necesar să faci un audit în fiecare an pentru a ști dacă locuința are nevoie de izolare. Dacă simți că în casă e frig, că e un aer umed și că oricât ai încălzi spațiul temperatura este tot scăzută, atunci ar trebui să iei în calcul izolarea/ reizolarea casei. 

Care este diferența dintre izolarea termică și cea fonică?

Deși există materiale care pot acoperi ambele nevoi, acest lucru ducând la o confuzie între cele două tipuri de izolație, în realitate, izolația termică rezolvă problemele care țin de controlul temperaturii, în vreme ce izolația fonică ține sub control zgomotul și numărul de decibeli veniți din exterior spre interiorul casei tale.

Ce trebuie să verific după ce izolarea casei a fost finalizată?

În mod normal, după izolare, ar trebui să faci un audit al casei pentru a putea încadra locuința într-o clasă superioară de eficiență energetică. Chiar și fără acest pas, este nevoie doar să urmărești confortul termic și higrotermic, dar și consumurile de energie, pentru a vedea dacă izolația oferă deja randament după punerea în operă. 

Pot combina mai multe tipuri de materiale izolante?

Din considerente ce țin de eficiență, dar și pentru că fiecare material are particularitățile sale, se recomandă ca izolația să fie realizată dintr-un singur material izolant, fără a le combina. Doar în cazuri absolut necesare se poate dubla izolația pe anumite zone cu combinații de materiale.