Termoizolația casei este poate una din cele mai simple, dar și eficinete alegeri pe care le poți face, atunci când te gândești la confortul căminului tău.

Avantajele termoizolării sunt semnificative atât din punct de vedere economic, atunci când vine vorba de costurile lunare ale facturilor cu energia, dar și a calității vieții, astfel că vei avea pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, o temperatură constantă cu costuri mici.

Având în vedere că este o investiție ce se amortizează pe termen scurt și mediu, dar cu care rămâi toată viața, deci pe termen lung este bine să te informezi înainte ce termoizolație să alegi și cum se montează corect.

Materialele de termoizolație existente în piață pot fi mai ieftine sau mai scumpe la o primă analiză, dacă comparăm doar materialul termoizolant, dar costurile finale însumează și manopera, adezivul, plasa de armare și dibluri. Făcând astfel o medie observăm că diferența de cost pentru amortizare este insignifiantă.

De ce este important montajul?

Ca să putem beneficia la maxim de proprietățile materialul termoizolator, trebuie să respectăm instrucțiunile de montaj ale producătorului, în caz contrar renunțăm în mod voit și în cunoștință de cauză atât la durabilitate, longevitate cât și la beneficiile pentru care optăm atunci când decidem să anvelopăm construcția. Important de reamintit că detaliile fac diferența!

Cum se montează corect termoizolația? -> https://bit.ly/3aS4wKO

Cum este mai bine să izolez: la interior sau la exterior? Indiferent de considerentele pe care le aveți, amplasarea termoizolației la interior nu ar trebui să fie o opțiune.

De ce?

Pentru că stratul de izolație dispus la exterior este primul care intră în contact cu temperaturile scăzute. Dacă materialul termoizolator este de bună calitate, cu bune proprietăți izolatoare, va ține frigul și punctul de rouă mai departe de interiorul clădirii, deci avem o mai mică influență asupra temperaturii din mediul ambiant interior.

În cazul amplasării la exterior a materialului izolant, zidul tinde către echilibru termic cu temperatura din interiorul încăperii, iar ruperea termică ajută în acest caz la stabilizarea inerției, traducându-se în creșterea rezistenței termice a peretelui fără pierderea căldurii zidului și căldurii din interior.

TERMOIZOLAȚIE LA EXTERIOR

Avantaje

> Pierderi de energie mai mici

> Creșterea inerției termice

> Amplasarea punctului de rouă (îngheț) în afara zidăriei și mai departe de spațiul interior

> Nu reduce spațiul interior

> Nu creează deranj în casă pe timpul punerii în operă

Dezavantaje

> Costuri pentru punerea în operă unde este necesar montajul cu ajutorul unei schele sau a alpiniștilor utilitari.

TERMOIZOLAȚIE LA INTERIOR

Pentru că stratul de izolație este dispus la interior, primul care intră în contact cu frigul este peretele, iar asta face ca punctul de rouă (punctul de îngheț) să fie în interiorul zidăriei, rezultând într-o probabilitate crescută de a face mucegai, dar și mai important faptul că inerția termică este diminuată în mare măsură.

În cazul amplasării la interior a izolație, zidul tinde către echilibru termic cu temperatura exterioară și singura rupere termică rămâne sistemul termoizolant.

Asta înseamnă că rezistentă termică a zidului este diminuată în foarte mare parte și singurul lucru care ne desparte de frigul de afară este termoizolația.

Avantaje:

> Nu necesită schelă pentru montaj

> Costuri mai reduse de punere în operă

Dezavantaje:

> Pierderi de energie mari

> Favorizarea apariției mucegaiului

> Pierderea inerției termice

> Amplasarea punctului de rouă (îngheț) mai aproape de spațiul de locuit

> Reduce spațiul interior

> Prin drenajul condensului spre pardoseală, poate produce pagube acesteia

> Capitonarea spațiului interior cu material combustibil – exceptând cazul plăcilor minerale. – www.izomineral.ro            

> Rezistență mecanică scăzută pentru prinderea polițelor, dulapurilor etc.

> Produce mizerie în timpul lucrărilor.