Izolatie exterioara casa – Tipuri de izolatie pentru exterior & Avantaje

Atunci când construim sau reabilităm, una dintre grijile principale cu privire la construcții este izolarea termică a clădirilor. Izolarea termică se poate face atât la interior, cât și la exterior, soluția fiind necesară pentru prezervarea temperaturilor interioare. Află tot ce trebuie să știi despre izolația exterioară a casei și despre avantajele acesteia, înțelegând mai clar beneficiile, mai ales în termeni de eficiență energetică.

Izolarea casei - De ce este importantă?

Izolarea casei are rolul de a proteja locuința de pierderile de temperatură și de schimburile realizate cu exteriorul, care ar putea conduce la o scădere a temperaturii interioare. Deoarece o locuință nu este un monolit perfect, ci este realizată etapizat, în zonele de joncțiune există întotdeauna pericolul ca aerul interior să treacă spre exterior, acest lucru conducând la egalizarea temperaturii cu cea exterioară. Prin izolare sau anvelopare exterioară, sunt acoperite aceste zone de trecere, iar acest lucru presupune menținerea temperaturii interioare în parametri ideali.

Avantaje izolație exterioară casă

O izolație casă exterior aduce o multitudine de beneficii, mai ales dacă aceasta este corect realizată și din materiale calitative. Izolația exterioară a casei are efecte nu doar la nivel termic, ci și ca protecție împotriva apei, fiind o investiție pe termen lung pentru casa ta. Cele mai cunoscute beneficii sunt:

Eficiență energetică

O locuință izolată este mai eficientă din punct de vedere energetic, acest lucru traducându-se prin faptul că, atunci când o casă este izolată, ea va avea nevoie de mai puține resurse pentru obținerea unei temperaturi interioare potrivite. Casele neizolate tind să piardă căldura iarna sau răcoarea vara din cauza apariției punților termice, iar acest lucru presupune o suplimentare a consumurilor pentru a acoperi aceste pierderi. Izolația elimină acest inconvenient și ajută la prezervarea temperaturii interioare. 

Termoizolație

Izolația termică sau termoizolația ajută la eliminarea riscului de pierdere a temperaturii, protejând astfel locuința și pe ocupanții acesteia de apariția unor probleme ce derivă din aspectul termic. 

Hidroizolație

Hidroizolația se dispune ca o măsură de protecție împotriva infiltrațiilor de apă, pentru a putea preveni apariția mucegaiului și a schimbărilor de temperatură și umiditate de la interior. Hidroizolațiile nu permit apei să se infiltreze în structura clădirii, constituind o adevărată barieră de protecție la nivel de acoperiș, terasă, fundații sau planșee.

Izolație fonică

Izolația are rolul și de a reduce nivelul de zgomot perceput la interior, blocând astfel numărul decibelilor proveniți din exterior. Unele tipuri de izolații termice pot acoperi și cerințele de izolare fonică sau de hidroizolare, așadar este important să fii atent la materialele izolatoare pe care le alegi pentru casa ta.

Durabilitate

Izolațiile termice sunt soluții durabile și îți oferă protecție pe aproape întreaga durată de exploatare a clădirii. În general, sistemele de izolare nu necesită un grad mare de mentenanță, așadar te poți bucura de avantajul durabilității și al rezistenței în timp. ATENȚIE: nu toate au durata de viață extinsă. Unele materiale de izolare au specificat un termen de exploatare între 10-15 ani. Acestea sunt in general materialele confecționate din materii prime sintetice, care îți pierd proprițățile în timp.

Tipuri de izolație exterioară

Izolația exterioară a unei case face referire la cele două situații foarte importante care pot amenința rezistența structurii și, în subsidiar, bugetul tău. Astfel, izolațiile exterioare se împart în izolații termice pentru locuințe și hidroizolații. 

Izolație termică

Cele mai multe materiale izolatoare au caracteristici foarte bune de acoperire a punților termice și de retenție a temperaturii la interior. Există o multitudine de materiale pe care le poți folosi pentru o izolație exterioară a casei, dintre care unele pot fi naturale, iar altele sintetice.

Hidroizolație

Protecția împotriva ascensiunii în capilaritate a apei, cum ar fi absorbția de la exterior spre interior a apei prin ziduri, precum și protecția împotriva infiltrațiilor de apă provenite de la pânza de apă freatică, sunt situații comune ce apar în cazul construcțiilor.

Pentru că apa are o influență negativă asupra construcțiilor (îndeosebi asupra armaturilor), este necesară folosirea unei hidroizolații eficiente ca protecție. Hidroizolațiile pot fi lichide, de tipul membranelor cu bitum sau elastomeri, sau hidroizolații de tipul benzilor de acoperire.

Tipuri de izolație termică

O izolație exterioară necesită folosirea unui material izolator performant, care să aibă caracteristici foarte bune de protejare împotriva pierderilor de temperatură. Oferta de materiale izolatoare este foarte amplă, iar din acest motiv facem o trecere în revistă a acestora în cele ce urmează:

Polistiren expandat

Polistirenul expandat este foarte folosit la scară largă pentru realizarea termoizolațiilor, fiind, de altfel, și unul dintre primele materiale adoptate pentru izolarea termică, atunci când aceasta a început să capteze atenția specialiștilor în construcții. Dar cel mai popular, înseamă și cel mai bun? Polistirenul expandat este o structură aerată, cu greutate redusă, care se dispune pe suprafețe cu ajutorul unui strat de mortar, pentru ca ulterior, peste plăcile de polistiren, să fie aplicată o plasă de armare.

Polistiren extrudat

Polistirenul extrudat este varianta de polistiren cu o grosime mai mică, folosit cel mai adesea pentru izolarea spațiilor interioare, din considerente de spațiu. Polistirenul extrudat are o structură mai densă decât polistirenul expandat, având, așadar, și un coeficient de izolare puțin mai bun, dar prezintă aceleași avantaje și dezavantaje.

Plăci minerale

Plăcile minerale sunt una dintre cele mai bune soluții pentru termizolarea unui imobil, datorita clasei de reacție la foc A1. Acestea fiind produse doar din materii prime minerale și naturale, nu doar ca nu iau foc și nu întrețin arderea, dar nu elimina nici un fel de fum toxic în contactul cu flacăra. Au cea mai bună rezistență la socuri și loviri, au permeabilitate la vapori, evitând formarea de mucegai și au o durată de viață extrem de mare. 

Vata minerală din sticlă

Vata minerală de sticlă este un material eficient pentru izolarea termică a spațiilor, având, ca și vata minerală bazaltică, o rezistență bună la foc. Vata de sticlă este stabilă în timp, nu prea rezistentă mecanic, dar eficientă atunci când vine vorba despre retenția temperaturilor la interior. 

Vata minerală bazaltică

Vata minerală bazaltică este un material de izolare, realizat prin topirea bazaltului, o rocă cu o rezistență mecanică foarte bună și adăugarea unui liant din rășini. După prelucrare, vata minerală bazaltică se transformă într-un material izolator cu proprietăți bune, un material rezistent în timp, care se poate tasa. Totuși permite difuzia vaporilor de apă. 

Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este un material folosit pentru aplicarea, mai ales, în zonele în care se ajunge cu dificultate. Spuma poliuretanică expandează în contact cu aerul, expandarea fiind mai puternică la spuma poliuretanică cu celulă deschisă, în cazul spumei cu celulă închisă expansiunea fiind mai controlată. Rezistența la incendiu este una normală pentru anumite sortimente, iar pentru altele mai slabă.

Celuloza

Unul dintre materialele care oferă un randament bun ca material izolator este celuloza, un material care se promovează ca natural, dar care are în compoziție și alte sustanțe chimice. 

Fibre de lemn

Dacă vrei o izolație naturală, rezistentă și eficientă în timp, atunci poți alege izolațiile pe bază de fibre de lemn. Acestea trebuie însă să suporte tratamente chimice împotriva umidității și focului, acestea fiind două dintre carențele acestui tip de izolație. 

Tipuri de hidroizolație

Hidroizolațiile sunt sisteme de protecție împotriva apei, care se dispun în zone problematice precum fundațiile, acoperișurile, planșeele sau zidurile. În interior, hidroizolarea se poate face mai ales în cazul camerelor umede, precum băile, bucătăriile sau subsolurile. 

Beton impermeabil

Betonul impermeabil este o soluție eficientă de hidroizolare datorită aditivilor conținuți de către beton. Astfel, prin folosirea betonului impermeabil, este redusă posibilitatea ca apa să se infiltreze în structura poroasă a substratului.

Membrană bituminoasă

Hidroizolațiile moderne pot fi realizate și din amestecuri de tip bitum-cauciuc, acest material având proprietăți foarte bune de respingere a apei.

Membrană bituminoasă

Hidroizolațiile moderne pot fi realizate și din amestecuri de tip bitum-cauciuc, acest material având proprietăți foarte bune de respingere a apei.

Izolația exterioară a locuinței – Metode

Hidroizolațiile moderne pot fi realizate și din amestecuri de tip bitum-cauciuc, acest material având proprietăți foarte bune de respingere a apei.

Pentru ca o locuință să fie complet protejată, este nevoie să realizezi izolația luând în calcul elementele structurale separat. Astfel, va fi nevoie să izolezi pereții, fundația, terasa și acoperișul, alegând cele mai bune materiale pentru fiecare dintre acestea.

Izolația exterioară a pereților

Pereții sunt una dintre cele mai mari punți termice, iar din acest motiv este necesară aplicarea unui strat izolator adecvat pentru exterior. Materialele utilizate cel mai des pentru izolarea exterioară a pereților sunt izomineralul, polistirenul expandat, polistirenul extrudat și vata minerală bazaltică.

Izolația fundației

Fundația este un element structural aflat în contact cu solul și, așadar, supus unui interval scăzut de temperatură (dar ridicat de umiditate), drept pentru care este nevoie de izolare. Ca materiale, poți folosi spumă poliuretanică, polistiren sau izomineral. 

Izolația terasei

Terasa este un spațiu unde se poate acumula apă, dar și un spațiu supus în mod constant intemperiilor, astfel că se legitimează nevoia izolării din punct de vedere termic. 

Izolația acoperișului

Acoperișul este, de asemenea, expus la razele soarelui, intemperii și variații de temperatură, dar și la șocuri mecanice, iar pentru a proteja locuința este nevoie de o izolare temeinică a elementului structural. 

Cum alegi izolația exterioară a casei?

Alegerea izolației exterioare a locuinței ține de mai mulți factori, iar uneori chiar de un cumul de criterii. Este recomandat să alegi izolația exterioară luând în calcul fiecare aspect, dar și să soliciți ajutorul specialiștilor, care să îți facă anumite recomandări, mai ales în ceea ce privește specificațiile tehnologice ale produselor.

Criterii de alegere a izolației exterioare a casei:

  • Bugetul
  • Clima și poziționarea geografico-zonală
  • Poziția casei față de punctele cardinale
  • Vechimea casei
  • Grosimea pereților
  • Gradul de umbrire al casei

Cum se realizează izolarea ecologică a casei?

Dacă vrei să realizezi o izolație exterioară ecologică a casei, atunci poți opta pentru izolațiile cu Izomineral. Izomineral este o termoizolație minerală cu proprietăți foarte bune de izolare, ce are în componență doar elemente naturale: ciment, var, nisip. 

De ce să alegi Izomineral?

Izomineral este o soluție ecologică, dar care, dincolo de acest avantaj notabil, mai aduce și alte aspecte benefice. Izomineral este un material care protejează spațiile de foc și incendiu, deoarece nu arde și nici nu produce scântei incandescente. De asemenea, Izomineral este o izolație care oferă protecție împotriva șocurilor mecanice, a intemperiilor și a razelor UV. 

Izolația exterioară a casei – Etape

Izolarea exterioară a unei locuințe presupune o serie de etape a căror înlănțuire conduce la rezultatele așteptate. Primul pas este acela de a pregăti foarte bine substratul și de a-l curăța, astfel încât să fie asigurată aderența izolației, pentru ca ulterior să poți trece la etapele efective de lucru. 

Aplicarea mortarului pe plăcile izolatoare

Acolo unde izolația necesită aplicarea unui mortar, este nevoie de pregătirea acestuia, de amorsarea suprafețelor și, ulterior, de aplicare. În funcție de tipul materialului, se stabilește și modul de aplicare al mortarului, însă, ca regulă generală, acesta trebuie să aibă o acoperire suficient de bună asupra plăcilor. 

Aplicarea plăcilor pe perete


După ce ai aplicat materialul pe placă, acesta va funcționa ca adeziv pentru sistemul izolator. Așază placa pe suprafața pe care o ai de izolat, respectând un model de lucru organizat.

Armarea plăcilor

Plăcile de izolare, cum ar fi în cazul polistirenului și nu numai, necesită o armare pe toată suprafața, pentru ca izolația să fie protejată, dar și o armare suplimentară la jonctiunea dintre plăci. Alege să folosești plasă de fibră de sticlă, deoarece aceasta ajută la menținerea stabilității și a rezistenței sistemului de izolare.

Tencuiala finală

Lucrările de izolare se încheie cu aplicarea unui strat final de tencuială pentru exterior, acesta având atât un rol estetic, cât și un rol de protecție împotriva intemperiilor. 

Întrebări frecvente despre izolația exterioară a casei

Izolarea exterioară a casei este deosebit de importantă pentru menținerea unui climat potrivit în interiorul locuințelor. Dacă ai și alte întrebări cu privire la izolația exterioară a casei, află răspunsurile din calupul următor.

Cât costă metrul pătrat de izolație exterioară?

Costurile pentru izolația exterioară depind de materialele folosite pentru realizarea lucrării. Fiecare tip de material are propriile specificații, așadar și prețul va fi unul variabil. Costurile pot varia între 20 și 100 lei per metru pătrat, în funcție de tipul materialului ales.

Izolația exterioară crește valoarea casei?

Orice îmbunătățire făcută la nivelul locuinței sporește calitatea acesteia și, implicit, valoarea proprietății. Izolația exterioară este o îmbunătățire semnificativă adusă locuinței, așadar și aceasta crește valoarea proprietății.

Izolația exterioară a casei poate reduce facturile la energie?

Izolația exterioară a casei are rolul de a închide punțile termice, pentru a putea permite reducerea transferurilor termice și a pierderilor de temperatură. Astfel, nu mai este necesar să suplimentezi încălzirea sau răcirea spațiilor, ceea ce înseamnă o reducere consistentă a facturilor la energie. 

Ce durată de viață are izolația termică?

În funcție de materialul izolant folosit, izolația termică poate funcționa pe întreaga durată de exploatare a casei, mai ales dacă este întreținută în mod corect (verificare constantă și recurentă, reparare acolo unde este necesar). 

Cum afli care e conductivitatea termică a izolației alese?

Conductivitatea materialelor de izolare este importantă pentru a ști cât de eficient este un astfel de sistem. Cu cât coeficientul de conductivitate termică este mai mic, cu atât materialul ales este mai eficient din punct de vedere izolator. Poți afla detalii despre conductivitatea termică a materialelor întrebând specialiștii în domeniu sau consultând fișele tehnice de produs.