8 Sfaturi in alegerea materialului de zidarie pentru o casa pasiva sau o Casa nZEB

Beneficiarii finali ar trebui sa urmareasca mai multi factori in procesul de alegere a materialul de zidarie pentru o casa nZEB

 

1. Rezistenta la compresiune. BCA –ul are avantajul de a avea  rezistenta constanta in orice pozitie ar fi asezat oferind astfel siguranta la miscarile seismice laterale cat si verticale. CELCO a dezvoltat produse cu rezistenta crescuta incepand de la  5 N/mm2  pentru CELCO Structoterm – pana la 2,5 N/ mm2  pentru CELCO Standard  sau 2 N/mm2 pentru Megaterm Plus. 

Combinatia dintre rezistenta mecanica si coeficientul de transfer termic oferita de BCA  CELCO®  este mai presus decat a oricarui alt material de zidarie din Romania.

 

 2. Greutatea redusa. Este foarte important ca zidaria casei sa nu incarce structura de rezistenta. BCA CELCO are cea mai mica densitate dintre toate materialele de zidarie din Romania (300±25 kg/m3, pentru CELCO®MEGATERM)

 

 3. Coeficient de conductivitate termica. Cu cat acest coeficient este mai mic, cu atat izolarea termica este mai buna. Normele europene si calculele energetice efectuate in laboratoare specializate arata ca, prin alegerea BCA-ului CELCO cu grosime de minimum 35 cm, se reduce si chiar se elimina nevoia de izolare suplimentara.BCA CELCO are valori ale conductivitatii termice incepand de la 0,08 – 0,10 ± 0,01 W/m°K. Cele mai mici valori pentru BCA pentru piata din Romania. 

 

4. Inglobarea in zidarie a aerului – considerat cel mai bun izolator termic. Structura BCA-ului CELCO inglobeaza milioane de pori de aer ce opresc transferul termic intre exterior si interior.

 

5. Costurile. Greutatea redusa ofera economii majore la punerea in opera, prin posibilitatea de a incarca mai multi paleti pe un camion, prin reducerea fortei de munca necesare pe santier si prin usurinta prelucrarii si timpul redus pentru realizarea zidariei. De asemenea si prin consumul redus de mortar de zidarie deoarece zidaria din BCA permite realizarea de rosturi subtiri de maxim 3 mm.

 

6. Siguranta si rezistenta la cutremure, intemperii si alte dezastre naturale. BCA-ul este folosit in constructii de peste 90 de ani. 

Constructiile realizate din BCA CELCO se comporta bine in cazul cutremurelor datorita greutatii reduse cu pana la 50% fata de alte materiale. Zidariile grele au tendinta de inclinare la cutremure ceea ce conduce la scaderea rezistentei.

 

 7. Rezistenta la incediu – BCA-ul CELCO se incadreaza in Euroclasa A1 pentru rezistenta la foc, nu arde, si nu isi pierde rezistenta la compresiune in timpul incediilor pentru minimum 2 ore, pentru o grosime minima de 12,5 cm.

BCA CELCO este materialul de zidarie recomandat in zone predispuse incendiilor,constituind o adevarata bariera in calea raspandirii acestora.

 

8. Materiale naturale si ECOLOGICE – BCA CELCO este un material 100% ecologic. In compozitia sa intra materiale naturale var, nisip, gips ce garanteaza rezistenta la mucegai si fungi indiferent de conditiile de vreme.

Studii au aratat ca BCA-ul este materialul ideal in zonele predispuse la inundatii pentru ca se usuca foarte repede si isi pastreaza o umezeala de maximum 6%.

CELCO a dezvoltat in timp mai multe tipuri de BCA

Solutiile CELCO pentru zidarie au fost clasificate in functie de 3 caracteristici :

 • Rezistenta la compresiune
 • Conductivitatea termica
 • Densitatea

CELCO® STANDARD

Densitate 400 ± 30 kg/m3

Rezistenta la compresiune Min. 2,5 N/mm2

Conductivitate termica 0,10 ± 0,01 W/m°K

CELCO® MEGATERM PLUS

Densitate 350 ± 25 kg/m3

Rezistenta la compresiune Min. 2 N/mm2

Conductivitate termica 0,09 ± 0,01 W/m°K

CELCO® MEGATERM

Densitate 300 ± 25 kg/m3

Rezistenta la compresiune Min. 1,5 N/mm2

Conductivitate termica 0,08 ± 0,01 W/m°K

CELCO® SUPERBLOCK

Densitate 480 ± 30 kg/m3

Rezistenta la compresiune Min. 3,5 N/mm2

Conductivitate termica 0,12 ± 0,01 W/m°K

CELCO® STRUCTOTERM

Densitate 550 ± 50 kg/m3

Rezistenta la compresiune Min. 5 N/mm2

Conductivitate termica 0,14 ± 0,01 W/m°K

bca_celco_standard
bca_megaterm_celco
bca_structoterm
bca_superblock_celco

BCA CELCO este materialul de zidărie perfect echipat să răspundă cerințelor U.E. de economisire a energiei

Este foarte important de stiut pentru beneficiarii ai caror proiecte  rezidentiale – case, vile  – se vor autoriza incepand cu 2020 – decembrie, ca exista  : Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor in Romania.

Art. 14. – Clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor fi clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero.

Obținerea unui nivel ridicat de performanță energetică al clădirilor se poate face acordând importanță unor aspecte precum:

 • Materialele utilizate
 • Soluţii constructive pentru anvelopa- termoizolatia
 • Evitarea si/sau minimizarea efectelor punților termice
 • Geometria și orientarea clădirii
 • Strategii de iluminat și soluţii de umbrire
 • Asigurarea unei ventilări adecvate a spațiului
 • Strategii de ventilare naturală
 • Acustica clădiri

Care este soluţia pentru constructia casei NZEB in Romania "casa al carei consum de energie este aproape de 0" ?    

NZEB – nearly zero energy building

R zid minim – pereti exteriori* = 4  m2K/W

Rrezistenta la transfer termic – reprezinta raportul dintre grosimea zidului exterior  si Conductivitate termica a materialului. Urmarim o valoare cat mai mare a coeficientului R pentru un consum de energie aproape de zero – minim 4 m2K/W.

 

INOVATIA CELCO PENTRU CASE NZEB –  TERMOIZOLATIA MINERALA DE LA CELCO

IZOMINERAL ESTE PRIMA MARCĂ ROMÂNEASCĂ DE PLĂCI MINERALE DESTINATE IZOLĂRII NATURALE A STRUCTURILOR DIN BETON ȘI A ZIDARIILOR

Plăcile pentru  termoizolație IZOMINERAL se pot utiliza pentru:

Placarea exterioară a zidăriei, placarea interioară,

placarea planșeelor și a structurii de rezistență.

Sistemul de termoizolatie IZOMINERAL de la CELCO este format din:

 

1.PLACĂ MINERALĂ NATURALĂ IZOMINERAL 

densitate 150 kg/mc,
conductivitate 0,05 W/[mK]
rezistență min 0,4 N/mm2 – la compresiune.

2.ADEZIV CELCO V9 destinat lipirii și șpăcluirii plăcilor

3.DIBLU  – diblu metalic pentru fixarea fiecărei plăci

4.PLASA DE ARMARE – plasă din fibră de sticlă cu greutate de 145g/mp

Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page1

BENEFICIILE SOLUȚIEI  IZOMINERAL CELCO – PLĂCI MINERALE DE TERMOIZOLAȚIE

 

 • Bariera la incediu – Clasa A1 – pentru rezistența la incediu, Nu arde, Nu degajă fum, nu propagă focul.
 
 • Fațada este solidă și plină – rezistența crescută la lovituri – min 0,4 N/mm2 – Cea mai mare valoare existentă pe piața sistemelor de termoizolație.
 
 • Rezistența și structura plăcilor minerale – nu va fi afectată de apă rozătoare și alți factori externi.
 
 • Sistemele de termoizolație formate din plăci minerale reprezintă o investiție pe term lung – minim 25 de ani.
 
 • IZOMINERAL – reprezintă un suport solid pentru tencuiala decorativă sau plăcările cu piatra naturală.
 
 • Plăcile minerale naturale au în componență doar elemente ce se găsesc în natură: var, nisip, gips, apă. Structura rezultată are marea calitatea de a lăsa pereții să respire. Varul din compoziția sa este un dezinfectant și un bun antifungic, ce împreună cu respirabilitatea scade semnificant șansele de aparație a mucegaiului.