IZOMINERAL - ghid pentru montajul corect al setului termoizolant

izomineral izolatie minerala 20
izomineral izolatie minerala 26
Termoizolația cu IZOMINERAL se aplică pereților clădirilor pe suporturi minerale (beton, zidărie de cărămidă, BCA etc.), atât în cazul clădirilor noi cât și în cazul lucrărilor de renovare și reabilitate, dar și elementelor structurale din beton armat (stâlpi, grinzi, planșee) ale clădirilor noi civile și industriale, în vederea corectării punților termice și reducerea gradului de transfer termic al structurii de rezistență și ȋnlăturarea daunelor structurale provocate de acumularea umidității, fenomenele de condens şi apariția mucegaiului. Procedeul contribuie la îmbunătățirea protecției termice, respectiv la creșterea performanței energetice a clădirilor, alături de realizarea pereților cu elemente pentru zidărie din BCA.
Plăcile IZOMINERAL fabricate de CELCO, sunt un material cu o structură alveolară care conține cca. 80% (în volum) pori închiși, de formă sferică cu diametrul sub 1 mm, uniform distribuiți și se realizează utilizând un nisip silicios, iar ca liant cimentul Portland, varul nestins măcinat, ghipsul și un promotor de expandare (pastă de aluminiu).
Mortarul CELCO, are aspect de pulbere de culoare gri și este compus din ciment de calitate superioară, nisip cu granulație selecționată, adaosuri minerale și aditivi speciali (polimeri, eteri de celuloza) pentru îmbunătățirea lucrabilității, flexibilității și aderenței. Mortarul este adeziv și masă de șpaclu, care se utilizează atât pentru lipirea plăcilor minerale de suportul de beton, cât și pentru realizarea stratului de protecție cu inserție de plasă din fibră de sticlă.
Diblurile cu rozetă și tijă din material termoplastic (PE) și șurub de fixare metalic (inox sau oțel galvanizat) este un produs achiziționat – de tip Ejotherm STR U 2G (EJOT) – și se utilizează pentru fixarea mecanică a plăcilor termoizolante de suportul de beton.
Plasa de armare din fibră de sticlă rezistentă la substanțe alcaline și cu greutatea specifică minimă de 145 g/m² este un produs care se înglobează în masa de șpaclu cu scopul protejării termosistemului la solicitările mecanice din exterior (lovituri, izbituri) și la eforturile de întindere rezultate din diferențele de temperatură și intemperii, care în timp pot determina fisurarea și deteriorarea întregului termosistem.

Articol preluat din AGENDA CONSTRUCȚIILOR

Screenshot 2019 10 03 at 18.51.11
Screenshot 2019 10 03 at 18.51.48

#Pasul 7

Finisarea și tencuirea cu mortar adeziv

Este recomandat treacă cel puțin 3 zile între etapă de armare a peretelui executat și cea de tencuire a acestuia. Pentru finisare se poate folosi același mortar pentru sistemul de izolație IZOMINERAL DD V9 sau orice alt mortar destinat tencuirii, peste care se aplică un mortar de finisare (tinci) și apoi se aplică vopseaua sau tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 26
izomineral izolatie minerala 27

#Pasul 6

Armarea colțurilor cu colțari

Se utilizează colțari din material inoxidabil și plasa din fibră de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp, pentru protejarea și întărirea colțuri zidurilor. Se întinde peste plasa din fibră de sticlă, suprapunăndu-se pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Se întinde un al doilea strat de masă de spaclu (același mortar adeziv), pentru a fixă plasa din fibră de sticlă și colțari

izomineral izolatie minerala 24
izomineral izolatie minerala 25

#Pasul 5

Aplicarea plasei din fibra de sticlă.

Se utilizează plasa din fibra de sticlă cu o densitate de minim 145g/mp. Se întinde un prim strat de mortar adeziv pe suprafața peretelui cu o gletieră din material inoxidabil cu dinți 10X10 mm, într-un strat de minim 3 mm. Apoi se fixează plasa din fibra de sticlă care trebuie înglobată neted, fără cute, în stratul de armare proaspăt, prin aplicarea în fâșii verticale, de sus până jos. Fâșiile trebuie să se suprapună pe o porțiune de minim 10 cm (atât suprapunerile orizontale, cât și verticale). Peste plasa se întinde un al doilea strat de masa de spăclu (același mortar adeziv), pentru a fixa plasa din fibra de sticlă. Cel din urmă strat este nivelat cu ajutorul dreptarului, pentru a pregăti peretele pentru tencuiala decorativă.

izomineral izolatie minerala 22
izomineral izolatie minerala 23

#Pasul 4

Fixarea plăcilor IZOMINERAL cu dibluri.

Se utilizează dibluri agrementate, din plastic și șurub metalic, tip EJOT Ejotherm SRT U 2G, cu lungimea L între 115 mm și 255 mm și diametrul rozetei de 60 mm, unde: Lungimea diblului = Grosimea plăcii de IZOMINERAL + 10 mm adeziv + 40 mm adâncimea de ancorare. După fixarea diblurilor, se utilizează un ciocan de cauciuc pentru a le introduce până la capăt, se înșurubează șurubul metalic, iar orificiul din capătul diblului de plastic  este opturat cu un dop termoizolant. Numărul de dibluri recomandat este de 6bucăți/mp (un diblu/centrul plăcii), număr care asigură sarcina dată de presiunea vântului pentru perimetrul și marginile clădirii, pentru toate tipurile de teren (teren deschis, clădiri risipite, aglomerări de clădiri).

izomineral izolatie minerala 13
izomineral izolatie minerala 18

#Pasul 3

Profilarea suprafeței cu carota pentru dibluri.

Procesul de găurire poate avea loc numai după ce adezivul s-a întărit: după 24-48 h de la fixarea plăcilor cu mortar, se fac găurile cu bormasina utilizând un spiral cu diametrul de 8 mm prin grosimea plăcii termoizolante până la o adâncime de 40 mm în suportul de beton sau zidărie, diblurile se vor monta ușor îngropate fără a comprima excesiv materialul izolant, fața superioară a diblului la fața plăcii de IZOMINERAL.

izomineral izolatie minerala 14
izomineral izolatie minerala 15

#Pasul 2

Montarea întrețesută a plăcilor izolatoare

Se recomandă montarea primului rând de plăci la o înălțime de 30 cm de la cota terenului natural utilizând profile de soclu corespunzătoare grosimii termoizolației. Plăcile se montează decalat pe suprafața de beton în rânduri orizontale. Plăcile trebuie decalate pentru a evita formarea de rosturi în plan vertical. Plăcile se vor dispune în contact strâns, astfel încât să nu rămână rosturi între ele, evitând pătrunderea adezivului între rosturi. După fixare, este necesară nivelarea plăcilor, utilizând dreptarul, pentru a asigura o montare corectă a termosistemului.

izomineral izolatie cladiri minerala celco 3
izomineral izolatie cladiri minerala celco 16

#Pasul 1

Prepararea și aplicarea mortarului adeziv

Se recomandă folosirea adezivului IZOMINERAL DD V9. Mortarul uscat se presară în apă rece și curată în proporțiile 25 kg praf / 6-6.5 l de apă și se omogenizează cu ajutorul unui mixer electric. După un timp de așteptare de 5-7 minute se reomogenizează. Mortarul se aplică cu drișca metalică cu dinți cu profilație de 10 mm, direct pe plăcile IZOMINERAL, pe toată suprafața plăcii.

izomineral izolatie minerala 8
izomineral izolatie minerala 9
get asset
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page1
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 page 2
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 3
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 4
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 5
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 6
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 7
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 8 page
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 9
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 10
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 11
Pliant CELCO IZOMINERAL mai2019 12